//Engku Adlina
Owner

Haiyo :3



Diary Stuff About Links
Assalamualaikum. Nama diberi Engku Adlina . Kekurangan Pengalaman , baru berumur 14 tahun . Do follow and comment :)


Followers !

Makasih Awak :D


Hentian R&R !

Jangan segan-ii ^_^


Facebook !

Add Me

CLICK HERE!

Credits

Tqvm!





Tutorial: Scrollbar Biasa Kepada Scrollbar Warna


Sebelum 
 
 
 
Assalamualaikum , hai ! Kat atas tu ialah contoh scrollbar biasa . Ok , sebelum kita mulakan .. Tisya nak ucapkan terima kasih la dekat  seseorang ni yang bernama (entahlah) sebab tisya curi ada curi gambar dia di akhir entri ni kejap lagi . Dia cakap nama dia Mish Eiyra . Haha ! Apa la tisya ni . Kiranya tahu la jugak nama dia kan ? Huhu . Jeles blog dia cantek woo ... Kalau korang bukak blog Mish Eiyra ni , mungkin bagi sesetengah follower tisya akan perasan yang tisya pernah guna blogskin cam dia . Kelako lah pulak ! 
Mesti dah tak sabar-sabar nak buat tutorial ni kan .*cam perasan pun ade , ye dakk ? Onyomat , Geset , Go ! Hehe . Mula-mula korang perlu ke sini : Dashboard>Edit Html>Tick Expand Widget Template . Lepas tu ... 
Copy code ni : 
]]></b:skin> 
Sudah kan ? Tekan CTRL+F (SERENTAK) Pastu paste lah code ]]></b:skin> tadi . 

Yang ini pulak .. Copy betul-betul eh : 
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ff3399;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
 
Pastekan pada bahagian ATAS code yang korang cari tadi iaitu : ]]></b:skin> 
Kk .. Aktiviti copy & paste tinggal sikit lagi ye . Sabar ! Korang bukak PAGE NI  & copy code warna yang sesuai dengan warna blog korang . Lepas tu gantikan la code yang berwarna kuning , pink dengan hijau tu . 
 
Siap ! Tekan Preview , kalau jadi terus Save ok :)
 
Nota kaki : 
Code warna KUNING : Background scrollbar 
Code warna PINK : Warna scrollbar
Code warna HIJAU : Warna border scrollbar
 
Last sekali , hasilnya akan jadi camni ok ? :
  
Jadi tak ? Kalau jadi bagitahu tisya ya .. Semoga Berjaya ! 

#UPDATED !!!
Kalau tak jadi jugak korang boleh paste atas code :
/* Header

Label: