//Engku Adlina
Owner

Haiyo :3



Diary Stuff About Links
Assalamualaikum. Nama diberi Engku Adlina . Kekurangan Pengalaman , baru berumur 14 tahun . Do follow and comment :)


Followers !

Makasih Awak :D


Hentian R&R !

Jangan segan-ii ^_^


Facebook !

Add Me

CLICK HERE!

Credits

Tqvm!





Tips: Belajar Saat-Saat Akhir




Hye .. Dengar-dengar periksa akhir tahun pun dah nak dekat kan ? Tisya pun ada Ujian Pemantauan Tahun Lima (UPTL) 15 Oktober ni . Hari ni 29 Oktober , masa pun makin suntuk nak ulangkaji . Macam mana ni eh ? Takpe , mai tisya nak bagitahu . Tadi baru je baca pasal tips study last minute ni .

Antara yang dia katalah .. Belajar last minute ni tak salah . Tisya pun guna cara ni kalau nak dekat periksa sebab tisya rasa teknik ni berguna untuk tisya . Sebenarnya ,  setiap orang lain cara belajar yang sesuai untuk dia . Tisya bukan nak suruh korang tiru cara ni .. Cuma korang bolehlah cuba cara ni kalau korang rasa sesuai .

Disini ada banyak cara belajar last minute yang berkesan . :
  • Cara 1
Korang baca sepintas lalu ja . Contohnya , korang bukak topik yang akan masuk dalam periksa tu . Lepas tu baca sikit-sikit pasal topik tu . Dah faham semua , terus buat latihan . Buat sampai betul semua tau !

  • Cara 2
Ingat balik apa yang cikgu selalu pesan . 50% daripada periksa mesti akan keluar macam apa yang cikgu cakap . Baru la tak confuse sangat ! :)

  • Cara 3
Tak perlu membuang masa dengan buat nota ya . Sebab kita dah kesuntukan masa . Nak buat nota lagi , habis tu nak baca pulak . Korang hanya perlu senaraikan maklumat penting saja . Kalau boleh , hafal sampai lekat dalam otak tu ..

Ada masa .. Tisya sambung k ?